Jag har plockat bär i massor och köpt jordgubbar. Mitt bästa tips att ta vara på grödor i säsong, köp, plocka, förädla, frys in.
Nya saftmajan har invigts, ja, jag var tvungen att skaffa ny för att den skulle fungera på nya spisen med induktionshäll. Här blev det saft på klarbär. Jag hällde upp i plastflaskor (efter att saften svalnat) och la in i frysen. Jag har en extra frys ute i förrådet, perfekt för att ta tillvara på sommarens bär, frukt och grönsaker.
Jag har inga egna jordgubbar, men brukar passa på att köpa hela lådor, skära ner och frysa in. Bra pris tycker jag är en hel låda för 250-300 kronor. Då blir det max ca 20:-/litern. Jag använder jordgubbarna på yoghurten till frukost eller till smoothies, så skivade är perfekt tycker jag. För att snabba upp processen så använder jag en äggskärare när jag skivar istället för kniv.
Hur gör du? Tar du tillvara på säsongens grödor?
2 Comments
Jag skulle vilja ta tillvara på mer. Men framförallt vill jag odla hemma. Men tiden räcker aldrig till. Jordgubbar, rabarber, smultron och tomater har jag. Sedan har jag även anlagt lite kryddor i rabatten men jag ska nog flytta dem till nästa år och sätta blommor där jag har kryddorna istället. Men vi får se vad som händer. 🙂
Alltid kul att odla! Men visst, det tar tid att ta hand om allt. Man får ta det på en nivå som man mäktar med! Själv har jag turen att ha en extra frys i mitt förråd, men drömmen vore en jordkällare!